Op zaterdag 1 maart bracht Fedactio Antwerpen, traditiegetrouw op de eerste dag van de ramadan, mensen uit diverse culturen en gemeenschappen samen tijdens een iftaravond in Hilton Antwerp Old Town. Het evenement stond niet alleen in het teken van de ramadan, maar markeerde ook het 15-jarig bestaan van Fedactio. De avond benadrukte het belang van interculturele dialoog, solidariteit en samenleven in een steeds meer gepolariseerde wereld.
Vertegenwoordigers uit de politiek, het onderwijs, de kunstwereld, het bedrijfsleven, ngo’s,… kwamen bijeen om samen het vasten te verbreken. Na de oproep tot het avondgebed kregen de aanwezigen de kans om gezamenlijk te genieten van de iftarmaaltijd. De avond bood ruimte voor inspirerende toespraken, waarbij de nadruk lag op het versterken van verbindingen tussen verschillende gemeenschappen.
Tijdens de avond werd de inzet van Fedactio en haar partners voor solidariteit en humanitaire projecten onder de aandacht gebracht. Het breed spectrum waarin Fedactio werkt werd ook op de voorgrond geplaatst door hoofdspreker emeritus hoogleraar Ides Nicaise. Minister van staat Johan Vande Lanotte, de tweede hoofdspreker van de avond, benadrukte het belang van en de inzet voor mensenrechten in moeilijke tijden. Traditiegetrouw kregen na het iftardiner een aantal aanwezigen ook de kans kort hun gevoelens en gedachten te delen met de aanwezigen.
Huisarts Hakki Demirkapu en zijn collega vertelden over hun medische missie naar Afrika, waarbij zij meer dan 2200 patiënten behandelden. De steun van Time to Help vzw en lokale donateurs maakte het mogelijk om niet alleen medische hulp te bieden, maar ook waterputten aan te leggen voor gemeenschappen zonder schoon drinkwater.
Kersvers directeur van Unizo Antwerpen Jo De Rycke benadrukte het belang van ondernemers en gemeenschapsinitiatieven die elkaar vinden en samenwerken: “Wij zijn klaar om de hand uit te steken, te verbinden, te versterken en samen iets te maken van ondernemend Antwerpen.” Zijn oproep tot solidariteit en respect weerspiegelde de kernwaarden van de avond.
Adem Kumcu, voorzitter van UNITEE, sloot zich daarbij aan en onderstreepte het belang van inclusief ondernemerschap. “Fedactio is een eiland van vrede, gefinancierd door ondernemers die geloven in een maatschappij waar inclusie mogelijk is.” Hij riep op tot meer samenwerking tussen ondernemers en maatschappelijke organisaties om de dialoog en sociale cohesie te versterken.
De avond bracht ook vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen samen. Rabbijn Brian Doyle-Du Breuil benadrukte het belang van dialoog tussen religies en prees de samenwerking tussen de joodse en islamitische gemeenschappen in Vlaanderen en België. “Ik hoop dat er een sterke dialoog blijft bestaan met onze moslimbroeders.”
Jill Suetens, Chief of Protocol van de Vlaamse Regering, sprak drie wensen uit voor de toekomst: zelfreflectie, zorg voor anderen en wereldvrede. Haar woorden resoneerden bij de aanwezigen en benadrukten de kracht van samenkomen in respect en zorg voor elkaar.
Lokale politici zoals Karim Bachar, Nabilla Ait Daoud, Stijn De Rooster en Jinnih Beels brachten boodschappen van verbondenheid en benadrukten het belang van tolerantie in een diverse samenleving. “Vanavond is een voorbeeld van hoe verbinding sterker kan zijn dan verschillen”, aldus Karim Bachar. Europarlementslid voor Vooruit Kathleen Van Brempt stond stil bij de diversiteit in de zaal en het belang hiervan voor het voeren van dialoog, het luisteren naar elkaar en het samenkomen rond gedeelde denkwijzen.
De iftaravond in Antwerpen was een voorbeeld van hoe verschillende gemeenschappen elkaar in tijden van verdeeldheid kunnen vinden in gedeelde waarden, normen en ideeën.